Съвети за по-дълъг живот на батериите

Съвети за по-дълъг живот на батериите

10.07.2015

Ако закупите чифт цилиндрични NiMH презареждащи се батерии, ще трябва да разполагате с подходящо зарядно устройство, защото при батериите с по-висок капацитет съответно се изисква по-мощно зарядно устройство. В противен случай за зареждането им ще е необходимо значително повече време.

Освен това NiMH акумулаторите са по-чувствителни откъм прегряване и презареждане (overcharging) и затова е най-добре зарядното ви устройство да е специализирано за NiMH батерии. Тоест ползвайки по-старо зарядно, оптимизирано за NiCd батерии, бихте могли да повредите своите NiMH акумулатори.

По-новите модели зареждащи устройства, оптимизирани за NiMH и LiIo акумулатори, разполагат с датчици за волтажа, както и за температурата на батериите. Те динамично “усещат” кога батериите са вече заредени, и съответно спират да подават импулси.

Така наречените бързи зарядни устройства, с чиято помощ бихте могли да презаредите чифт NiMH батерии за около четвърт час, имат своите предимства и недостатъци. Редно е да се отбележи, че при режим на бързо зареждане, когато индикаторът на зарядното покаже, че процесът на презареждане е приключил, в действителност батерията разполага с около 80 % от пълния си капацитет, след което се налага да почакате още поне един час, преди тя да се зареди изцяло.

Също така трябва да се знае, че този тип бързи зарядни устройства “стресират” повече самите батерии, но в крайна сметка по-важното е да разполагаме с батериите си, когато имаме нужда от тях, а не да се съобразяваме с някакъв стриктен график на презареждане.
След като презаредите батериите си, може да ги оставите настрана, като най-добре е да се съхраняват на стайна температура. Те няма да се разредят от само себе си поне в рамките на няколко месеца.


Работи нa DotPress 3.0 ©2021